Log in

Το πρώτο θαλάσσιο κέντρο καταδύσεων θα δημιουργηθεί στην Πέτρα!

Το Αυλάκι της Λέσβου επιλέχθηκε από τη MISSION BLUE ως το πρώτο "Hope Spot" της Ελλάδας, στο πλαίσιο παγκόσμιας καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αφορά την υποστήριξη ενός παγκόσμιου δικτύου προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.

Το όραμα των ανθρώπων στο «Αυλάκι Hope Spot» είναι να μετατραπεί και επίσημα η περιοχή σε «θαλάσσιο πάρκο καταδύσεων», προκειμένου να υπάρξει σεβασμός για τη θαλάσσια ζωή και το σημείο να καταστεί φάρος ειρήνης, σε μία περιοχή που έγινε το επίκεντρο μίας από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης. 

Ειδικότερα, το "Avlaki Hope Spot" επιλέχθηκε για την ιδιαίτερη αφθονία των αποδημητικών ειδών, τις σημαντικές ιστορικές αξίες, την ιδιαίτερη οικονομική σημασία. Πρόκειται για έναν τόπο που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις αρνητικές ανθρώπινες επιπτώσεις.

 

Το πρώτο «Hope Spot» στην Ελλάδα

Η Λέσβος είναι ένα ιστορικό νησί, πατρίδα σημαντικών αρχαίων προσωπικοτήτων, όπως η ποιήτρια Σαπφώ, σταθμός μεταξύ του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και σύγχρονο σταυροδρόμι για τα μεταναστευτικά πουλιά. 

Στη βόρεια ακτή του νησιού και πιο συγκεκριμένα στα νερά του χωριού Πέτρα, βρίσκεται η θαλάσσια περιοχή Αυλάκι, η οποία συγκεντρώνει θαυμάσια υδρόβια πτηνά, θαλάσσια θηλαστικά και παλλόμενους από ζωή υφάλους σε ένα εντυπωσιακό ηφαιστειογενές περιβάλλον. 

Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας του Αιγαίου, οι ανθρώπινες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν υποβαθμίσει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να σφύζει από ζωή και να προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. 

Σε συντονισμό με το συνέδριο Our Ocean που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, το Mission Blue ανακοίνωσε το πρώτο Hope Spot της Ελλάδας, στο Αυλάκι της Λέσβου.

Το Hope Spot στο Αυλάκι επιλέχθηκε για την ιδιαίτερη αφθονία των αποδημητικών ειδών, τις σημαντικές ιστορικές αξίες, την ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την τοπική κοινότητα, αλλά και επειδή είναι μία περιοχή με δυνατότητα ανάταξης των ζημιών από αρνητικές ανθρώπινες επιδράσεις.

Με την ανακήρυξη του Αυλακίου σε Hope Spot, μέλη της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιδιώκουν να κινητοποιήσουν αυτό το αίσθημα ανθρώπινης αλληλεγγύης και φροντίδας για τον καθαρισμό και την επίσημη προστασία του τοπικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, όταν ο βυθός είναι γεμάτος απορρίμματα; Τα πλαστικά απορρίμματα στο νερό διασπώνται συνεχώς και στο μέλλον θα αποτελέσουν πρόβλημα» δήλωσε η Ελένη Ατσικμπάση, εκπρόσωπος του «Hope Spot». «Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση, ώστε να καθαρίσουμε, να επαναφέρουμε, να προστατεύσουμε και να σώσουμε το Αυλάκι Hope Spot, για τα επόμενα χρόνια» τονίζει.

Όπως έγινε γνωστό, οι τοπικοί φορείς που είναι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου έχουν εξασφαλίσει τόσο τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και του δήμου Λέσβου. Όπως υπογραμμίζουν, «ένα πολυδύναμο θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο θα εξυπηρετούσε την τοπική κοινότητα μιας και θα επέτρεπε στους ανθρώπους που ασχολούνται με την κατάδυση όχι μόνο να παρατηρήσουν την όμορφη θαλάσσια ζωή, αλλά και να βοηθήσουν ενεργά στην αποκατάσταση της θαλάσσιας λεκάνης». 

Σημειώνεται ότι το βόρειο Αιγαίο φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ειδών, με σημαντική παρουσία στον υδροβιότοπο του κόλπου της Καλλονής, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών ροζ φλαμίνγκο, 16 είδη ερπετών και περισσότερα από 13 είδη θηλαστικών. Κοντά στην Αρχαία Μήθυμνα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αυλάκι, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus χρησιμοποιεί τις σπηλιές για να γεννήσει. Επίσης, το μικρό νησί του Αγίου Γεωργίου είναι τόπος αναπαραγωγής και καταφύγιο για προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως ο ασημόγλαρος.

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

13°C

Καλλονή

Cloudy

Υγρασία: 75%

Ανεμος: 14.48 km/h

  • 17 Δεκ 2018 13°C 3°C
  • 18 Δεκ 2018 9°C 3°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης