Log in

Έρχεται η κακοκαιρία "Γηρυόνης" με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Η έντονη κακοκαιρία, "Γηρυόνης", αναμένεται να επηρεάσει τη χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες το τριήμερο Κυριακή 24/11 - Τρίτη 26/11.

Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της κακοκαιρίας θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  «βάφτισε» τη νέα κακοκαιρία "Γηρυόνη".Στην ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ:: 
Κακοκαιρία προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής (24-11-2019) καιαπό τα δυτικά, η οποία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (25-11-2019) θαεπηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οιισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται απόχαλαζοπτώσεις και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.Α. Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (24-11-2019)Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τηδυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τηνύχτα τη Θεσσαλία.

2. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (25-11-2019)α. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τηδυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.β. Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολικήΣτερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία,τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία(κυρίως τη δυτική και την κεντρική).γ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικούΑιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

3. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (26-11-2019)α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχριτο μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες καιβαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.Β. Ειδικότερα για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδεςαναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) μέχριτις πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-11-2019).Γ. Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουντην Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στοΑιγαίο. Πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής(24-11-2019) να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

----

ΗΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Στο βίντεο παρουσιάζονται οι προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχές/καταιγίδες) του "Γηρυόνη", που θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Media

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης