Log in

Άγιος Νεκτάριος | Ο Άνθρωπος του Θεού

Γράφει ο Εφημέριος Ανεμώτιας, π.Χριστοφόρος Ταράνης

Τις τελευταίες ημέρες και για λίγο ακόμη, απ' ότι γνωρίζω, προβάλλεται στην πόλη της Μυτιλήνης (ίσως και αλλού) η πολυαναμενόμενη ταινία “ Άγιος Νεκτάριος, ο Άνθρωπος του Θεού ” . Η ταινία διαπραγματεύεται τα 30 τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του Αγίου Νεκταρίου και μάλιστα συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Οσιακή κοίμησή του, 1920 – 2020 (για λόγους covid προβάλλεται το 2021) .

Το θέμα γνωστό. Ο Άγιος όντας Δεσπότης στην Αλεξάνδρεια συκοφαντείται από Κληρικούς του Πατριαρχείου (Επισκόπους και Πρεσβυτέρους) για ηθικά και οικονομικά παραπτώματα με σκοπό να τον πλήξουν στα μάτια του Πατριάρχη Σωφρόνιου.Στόχος ήταν να μην αναλάβει ποτέ την ευθύνη του Πατριαρχικού Θρόνου , μιας και ήταν ο επικρατέστερος στην διαδοχή. Ο ηλικιωμένος και αδύναμος στην κρίση Πατριάρχης πείθεται . Όταν μάλιστα τον ενημερώνουν για το “καλό του” πως ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος υπονομεύει και τον ίδιο τον θρόνο του , η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από την εξορία. Έτσι απλά, χωρίς Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και με παράνομη στέρηση του μισθού του. Οι θλίψεις και οι διωγμοί όμως δεν σταματούν ούτε στον Ελλαδικό χώρο, όπου και έρχεται. Τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και απλοί Χριστιανοί του γυρνούν απαξιωτικά την πλάτη. Εξαίρεση υπήρξε η τοποθέτησή του ως Διευθυντή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Η ταινία κλείνει βεβαίως με την ίδρυση του Μοναστηριού του στην Αίγινα και με όσα βεβαίως δεινά ακολούθησαν αυτή την ίδρυση.

Δεν είμαι κριτικός ταινιών και για να πω την αλήθεια δεν έχω και μεγάλη σχέση με τον κινηματογράφο. Συστήνω όμως ανεπιφύλακτα την ταινία για τους παρακάτω λόγους :

Α) Αποτελεί ένα είδος και μια μέθοδος αφύπνισης των συνειδήσεων ή ακόμα αν θέλετε και κατήχησης . Πάντοτε υποστηρίζω, ότι αν ζούσαν οι τρείς Ιεράρχες στην εποχή μας θα χρησιμοποιούσαν και θα εκμεταλλεύονταν κάθε δυνατό μέσο για την διάδοση του λόγου του

Χριστού. Με χαρά είδα στους τίτλους τέλους της ταινίας, ότι συνέβαλε και η Εκκλησία σε αυτή την προσπάθεια.

Β) Κακά τα ψέματα, η εικόνα μένει. Ακόμα και πρόσφατα βλέπουμε να ξεκινούν ολόκληρες εξεγέρσεις κοινωνιών από μια φωτογραφία, από ένα και μόνο “κλικ ” . Άλλο λοιπόν να διαβάζεις ότι ο αστυνόμος χτύπησε τον ηλικιωμένο ηγούμενο Νεκτάριο μέσα στο Μοναστήρι του και άλλο να το κάνεις και να το βλέπεις εικόνα...Οι εικόνες εντυπωσιάζουν και μένουν, κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες και στα παιδιά , τα οποία πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας.

Γ) Απλά για να κάνει εισπράξεις! Με άλλα λόγια, αν κόψει το έργο πολλά εισιτήρια , ίσως “ γλυκαθούν ”κι' άλλοι παραγωγοί να χρηματοδοτήσουν ταινίες τέτοιου μεγέθους ,ποιότητας και θεματολογίας. Παρεμπιπτόντως, με πολύ χαρά διάβασα πως θα παιχτεί προσεχώς στην Ελληνική τηλεόραση μια εξαιρετική σειρά με θέμα τον Βίο του Αγίου Παϊσίου. Το μυστικό και το κλειδί σε όλη την υπόθεση είναι κατά πόσο θα πουλήσει κάτι και ευτυχώς η παραπάνω ταινία ακούω πως τα πηγαίνει περίφημα!

Και κάτι ακόμα, για την ιστορία που λέμε. Παρακάτω σας παραθέτω μια φωτογραφία ,όπου ο Άγιος Νεκτάριος μέσα στο φέρετρο και έξω από την κλειστή πόρτα ενός Ι. Ναού στον Πειραιά , περιμένει το καραβάκι να τον μεταφέρει απέναντι στην Αίγινα για την Ταφή. Όπως εύστοχα γράφτηκε , μάλλον ο παπάς ή ακόμα και ο νεωκόρος θα είχαν πολλές δουλειές εκείνη τη μέρα για να ανοίξουν τον Ι. Ναό και έστω να φιλοξενηθεί μόνο (όχι διαβάσματα και Τρισάγια) για λίγες ώρες το Ιερό Σκήνωμα εντός της Εκκλησίας, μιας Εκκλησίας που τόσο πολύ αγάπησε. Δυστυχώς όμως, ο ηθικός Θάνατος που αποφάσισαν να του επιβάλουν κάποιοι , τον ακολούθησε μέχρι και τον φυσικό του θάνατο.

Λέει σε μια σκηνή ο αγαπημένος του συνοδοιπόρος στη ζωή κ. Κώστας. “Σεβασμιώτατε, αν έκαναν σε εμένα όσα έχουν κάνει σε εσάς , εγώ δεν θα πήγαινα στην Εκκλησία” , για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση “ αλλοίμονο, αν η πίστη μας στο Θεό εξαρτώνταν από την συμπεριφορά των ανθρώπων”.

Πράγματι, είναι να απορεί κανείς, πόσο (ευτυχώς) κατά τα ανθρώπινα μέτρα και δεδομένα φαίνεται να είναι “άδικη” η δική μας Πίστη....

Προεπισκόπηση εικόνας

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης