top of page
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
REBRAND ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
REPANIS TOURS

Εξαίρεση του Κόλπου Καλλονής από το Γενικό Χωροταξικό για τις οστρακοκαλλιέργειες

«Η επιμονή μας και οι ανησυχίες μας σε ότι αφόρα την ανατροπή του οικοσυστήματος του Κόλπου Καλλονής με τη ραγδαία εξάπλωση του χαβάρου έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβολή του και την εξουδετέρωση μεγάλων ποσοτήτων άλλων ειδών οστράκων, όπως χτένια, στρείδια, πορφύρες κ.λ.π. αλλά ακόμα και σε  κινούμενους ζωντανούς οργανισμούς, όπως καβούρια»  αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του ο Αλιευτικός Σύλλογος παράκτιας αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο ΜΑΚΑΡ» με επιστολή που κοινοποιεί στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας την εξαίρεση του κόλπου Καλλονής από το Γενικό Χωροταξικό. 

Η επιστολή έχει αποδέκτες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υφυπουργό Αλιείας, τους βουλευτές Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου – Παναγιώτη Παρασκευαΐδη – Μαρία Κομνηνάκα, την αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλη και τα ΜΜΕ.

Με την επιστολή του ο Σύλλογος κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανατροπή του οικοσυστήματος του Κόλπου Καλλονής  επισημαίνοντας ότι παρότι βρισκόμαστε στην οστρακαλιευτική περίοδο αλιεύονται περίπου 500 τόνοι και γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος ζητά άμεσα από τα αρμόδια Υπουργεία της εξαίρεση του Κόλπου Καλλονής από το γενικό χωροταξικό σε ότι αφορά τις οστρακοκαλλιέργειες!


Επίσης, τονίζει πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι αποφάσεις της πρώην & νυν Περιφερειακής Αρχής, του πρώην ενιαίου Δήμου Λέσβου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.


Η επιστολή


«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλιευτικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο ΜΑΚΑΡ» (το οποίο αντιπροσωπεύει 500 οικογένειες) ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων που δρομολογούνται σχετικά με το θέμα του ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ και των επικείμενων τυχόν αδειοδοτήσεων  υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια των επενδύσεων και του ΠΟΑΥ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά.


Πρώτον, θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Κόλπος Καλλονής αποτελεί από την φύση του ένα οστρακοτροφείο και ιχθυοτροφείο μεγάλων δυνατοτήτων που καμία τεχνητή παρέμβαση δεν μπορεί  να το αντικαταστήσει.


Αντιθέτως, οι όποιες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν στο όνομα της ανάπτυξης μέσω υδατοκαλλιεργειών στον τομέα των οστράκων, είχαν σαν στόχο τα φυσικά αποθέματα αυτών και τίποτα άλλο (άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι αδειοδοτήσεις   που είχαν δοθεί σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο παρελθόν βρίσκονταν ακριβώς πάνω στις μεγαλύτερες αποικίες οστρακοειδών.


Αποτελεί δε, πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός ότι η μοναδική εδώ και 10 χρόνια οστρεοκαλλιέργεια στην περιοχή Σκαμνιούδι  παρουσίαζε μηδενική παραγωγή και για αυτό έγινε ανάκληση της περιοχής.


Είναι αδιανόητο σε μία κλειστή θάλασσα όπως ο Κόλπος Καλλονής, να εγκαθίστανται μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Πρωτοφανές και ασύλληπτο σε κάθε λογική, επάνω σε τεράστιες ποσότητες φυσικών οστρακοαποθεμάτων.

Για τους ανωτέρω λόγους, κρίνουμε επείγον και αναγκαίο να προχωρήσετε στην αναθεώρηση της σχετικής απόφασης που είχε παρθεί τον Ιούλιο του 2011, ενώνοντας μαζί μας την φωνή σας σε μία νέα απόφαση που δεν θα επιτρέπει καμία οστρακόκαλλιέργεια εντός του Κόλπου Καλλονής που μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης  αυτού , με όλα τα επακόλουθα.


Αυτό που χρειάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής    είναι η ορθή διαχείριση με αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας συμπληρώνοντας και τροποποιώντας αυτήν , όπου απαιτείται κατόπιν ενημέρωσης και παρουσίας των θεσμικών οργάνων των αλιέων.


Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με περιοριστικά μέτρα, όπου αυτά απαιτούνται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών αποθεμάτων για ένα καθαρό περιβάλλον , κληροδοτώντας το και στις επόμενες γενιές. Κάτι το οποίο είναι ηθικό και υλικό χρέος όλων μας» αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Νανίδης.

138 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΤΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΑΖΙ - ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
bottom of page