top of page
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
REBRAND ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
REPANIS TOURS

Επιβεβαίωση της αναγκαιότητας διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, σε συνέχεια της διεκδικήσεώς του για την συγκοινωνιακή διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη και, κατ επέκταση, με την Θράκη, όπου είχε σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς για το ίδιο θέμα. Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης δέχθηκε μία επιστολή από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  με την οποία επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η επιχειρηματολογία και η αναγκαιότητα της διασύνδεσης αυτής όπως κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:


Κύριε ΠεριφερειάρχηΚατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αλεξανδρούπολη και τις επαφές σας με Φορείς καιεπιχειρηματίες, αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο «κύριος σκοπός αυτής» που δεν είναι άλλος από την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νήσων του Β. Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη.


Οι ανάγκες των νήσων σε ζωοτροφές, λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου είναι υψηλές,καθημερινές και ζωτικής σημασίας για την διατήρηση και την εκατέρωθεν ανάπτυξη τωντοπικών οικονομιών.


Η διασύνδεση με την Αλεξανδρούπολη θα προσδώσει αμεσότητα στην προμήθεια τωνζωοτροφών αλλά και σε πλήθος άλλων προϊόντων -από τις αγορές του Έβρου και όχι μόνοωόπου αυτές είναι σε αφθονία (καλαμπόκι, σιτάρι, τριφύλλι κα) με άμεση επίπτωση στηνεξισορρόπηση του σημερινού υψηλού οικονομικού κόστους μεταφοράς.


Οι μεταφορές αυτές εκτελούνται κατά βάση από τους Λιμένες Καβάλας και κυρίωςΘεσσαλονίκης και ως εκ τούτου επιβαρύνονται σε τελικό κόστος, λόγω της απόστασης απότον Έβρο που είναι σημαντικός τροφοδότης των νησιών.Στο παρελθόν έως και το 2007-08 υπήρχε διασύνδεση κάθε 15 ήμερο με σημαντικέςεμπορικές συναλλαγές σε ζωοτροφές.


• Ενδεικτικά αναφέρω στοιχεία εταιρείας του Βορείου Έβρου βάσει των οποίων τηνεποχή εκείνη διακινούνταν περί τα 18 φορτηγά με ζωοτροφές και 3 με τριφύλλι,συνολικού τονάζ ~ 550 tn / 15 ήμερο (~27 τόνοι/φορτηγό) το οποίο σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 16.000 tn προϊόντων.


Σήμερα η δραστηριότητα της ίδιας εταιρείας ανέρχεται σε 4 φορτηγά/μήνα μέσω Θεσσαλονίκης συνολικού τονάζ 108 tn /μήνα, με ετήσιο ύψος ~ 1.200 tn.Αντιλαμβάνεται κανείς την χαοτική διαφορά μεταξύ των φορτίων, την οικονομική επιβάρυνση για προμηθευτές και αγοραστές που προκύπτει αλλά και την οικονομική απώλεια στο ΑΕΠ των εταιρειών αλλά και των περιοχών λόγω παύσης• Αντίστοιχα η μεγάλη Α.Ε. εταιρεία με έδρα την Ξάνθη, βάσει των προβλέψεών της θα είναι σε θέση να εκτελεί μεταφορές φορτίων από την Αλεξανδρούπολη προς τα νησιά – εφόσον προκύψει το δρομολόγιο- συνολικού τονάζ ~ 3-4.000 tn ετησίως. Η ποσότητα αυτή διοχετεύεται σήμερα μέσω Θεσσαλονίκης με φυσιολογικό επακόλουθο την υψηλή επιβάρυνση.


• Επίσης βάσει στοιχείων του Αγροτικού Συλλόγου με δραστηριότητα την περιοχή Φερών Έβρου, υπάρχει υψηλό εμπορικό ισοζύγιο με τα νησιά σε τριφύλλι. Η επιχείρησή του μόνο διακινεί ~200.000 δέματα /έτος (33 κιλά/δέμα) το οποίο σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε ~6.500 tn τριφύλλι. Όλα διακινούνται μέσω Καβάλας & Θεσσαλονίκης.


Από τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την σημασίατης ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νήσων του Β. Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη η οποίαπροσδίδει υπεραξία τόσο σε προμηθευτές όσο και στους αγοραστές.


Πέραν των 3 παραδειγμάτων που προέρχονται από εταιρείες με χρόνια εμπειρία και υψηλής αξίας στις περιοχές τους, υπάρχουν πλήθος άλλων επιχειρήσεων σε όλη την Αν.Μακεδονία-Θράκη, οι οποίες αναπτύσσουν συναφείς δραστηριότητες και θα ωφεληθούν από τη διασύνδεση.


Τέλος, αυτό που έχει σημασία και είναι κοινή διαπίστωση όλων, αφορά την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση στο τελικό κόστος μπορεί να είναι της τάξης 20-30%.Το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα, που μπορούν εκατέρωθεν να διακινηθούν μέσω της Αλεξανδρούπολης και αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην διατροφική αλλά και οικονομική αλυσίδα της ευρύτερης αγοράς της Αν. Μακ-Θράκης (τυροκομικά, κρασιά, τοπικά προϊόντα κα) χωρίς πάντα να υπολογίζουμε την τουριστική ανάπτυξη (τοπική &αλλοδαπή) που μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα.


Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.Με εκτίμησηΕκ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη

295 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΤΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΑΖΙ - ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
bottom of page