top of page
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
REBRAND ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
REPANIS TOURS

Οι Καλλονιάτες "θρηνούν" τη Λέσχη τους...

Μοιάζει με απίστευτη η σημερινή μέρα. Αχώνευτη η εικόνα του πνευματικού Καλλονής, της Λέσχης "Η Αρίσβη" με χρονολογία από το 1905, να έχει καμένα αποκαΐδια και στάχτες μια πολιτιστική περιουσία δεκαετιών.

Αοπ'το πρωί αρκετοί συμπολίτες μας γράφουν γι' αυτό το τραγικό περιστατικό.

Ασ δούμε μερικούς απ' αυτούς οι οποίοι είτε συνδέονταν μαζί της, είτε αποτελούν πυρήνες ενδιαφέροντος για τον τόπο τους.

΄Άρης Ελευθερίου - πρόεδρος Λέσχης (Εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

"Αποφραδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τομοι σπανιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι παπυροι, με καταγεγραμμενη την ιστορία κυριως της Καλλονής, αλλά και της Λεσβου και της νεωτερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, συμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγέγραμενη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικο κτιριο που φιλοξενησε πνευματικα έργα , διαλέξεις,παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης,ομιλιες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργων, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τοπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής.Ευχαριστω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστική, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτια, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσιας. Τα αίτια της πυρκαϊάς θα διερευνηθουν από τις αρμόδιες αρχές. Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργησουν από τον προσεχή Σεπτεμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρονια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνων Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών."

Σταύρος Βαλτάς - Τέως πρόεδρος Λέσχης (φαρμακοποιός)

"Με σχεδόν συμπληρωμένο ένα αιώνα λειτουργίας του ‘’Πνευματικού κέντρου Καλλονής Λέσχη η Αρίσβη’’ στο κτίριο που έγινε με δωρέα του ευεργέτη Μουμτζή, σήμερα μαζί με το ιστορικό αυτό κτίριο που έγινε στάχτη, κάηκε ολοσχερώς και η βιβλιοθήκη καθώς και το αρχειακό υλικό του συλλόγου. Ξεφυλλίζοντας τα περνούσε από μπροστά σου η ιστορία της Καλλονής από το 1905 που δημιουργήθηκε από το Ορέστη Κυπριανό (επί τουρκοκρατίας).

Ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες για να θυμόμαστε κάτι από τη Λέσχη μας."
Αργύρης Κεραμιτζής (καθηγητής)

"Ημέρα πένθους η σημερινή. Μια ανείπωτη τραγωδία βίωσε ψες βράδυ η πόλη μας. Η ιστορική "Λέσχη Αρίσβη" δεν υπάρχει πια! Μαζί της χάθηκε η ανυπολόγιστης αξίας βιβλιοθήκη της, με τους 2.000 τόμους, καθώς και το πολύτιμο αρχείο της που, για έναν αιώνα τώρα, κατέγραφε την πορεία συλλόγου και του τόπου μας. Χάθηκε η Ιστορία της πόλης μας.

Ίσως βρεθεί κάποιος ρομαντικός που θα προσπαθήσει να αναστήσει τη Λέσχη. Ίσως να βρει τις φωτογραφίες του ευεργέτη Αριστομένη Μουμτζή και του ιδρυτή Ορέστη Κυπριανού. Ίσως και την αρχαϊκή λύρα που ήταν το έμβλημα της καθώς και το πρώτο Καταστατικό της που ήταν κρεμασμένα στους τοίχους της.

Όμως η "Λέσχη" δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Η "Λέσχη" χάθηκε για πάντα, μαζί με την πρόσφατη ιστορία της Καλλονής, μέσα στα αποκαΐδια του βραδινού εφιάλτη."


Μάρω Νικολάρα

"Είναι τεράστια και ενεπανόρθωτη η καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά χτες βράδυ που κατέστρεψε την Ιστορική Λέσχη του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής Λέσχη Αρίσβη. Έγινε στάχτη κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μαζί με χιλιάδες τόμους βιβλίων και χειρογράφων που πολλά από αυτά χρονολογούνται απ το 1700 και άλλα σπάνια αντικείμενα. Το "λυπάμαι" είναι πολύ λίγο για να εκφράσει αυτό που νοιώθουμε μπροστά σε αυτή την απώλεια."

908 Προβολές1 Σχόλιο

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

1 Comment


STELLA
STELLA
May 17

Και ρωτάω εγώ ο απλός πολίτης. Ήταν το κατάλληλο μέρος να αποθηκευτεί αυτός ο πολύτιμος θησαυρός? Υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας?

Like
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΤΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΑΖΙ - ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
bottom of page