top of page
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
REBRAND ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
REPANIS TOURS

Κλήδονας στα Δάφια

"Ανοίγουμε τον κλήδονα με του Αγιαννιού τη χάρη κι όποιος έχει ριζικό σήμερα να το πάρει."

 

Ο κλήδονας είναι ένα λαϊκό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ήταν ένα κατεξοχήν γυναικείο έθιμο, που έδινε την ευκαιρία στα κορίτσια να βγουν από το σπίτι και να συναναστραφούν με το άλλο φύλο σε ένα πλαίσιο «εθιμικά διασφαλισμένο», να εξασφαλίσουν μια υποτυπώδη δημόσια προβολή μέσα από το χορό και το τραγούδι και ταυτόχρονα γνωριμία με κάποιον μελλοντικό σύντροφο.

Στην εποχή μας, βέβαια, με τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικοθρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου δεν έχουν πια καμιά υπόσταση. Κυριαρχεί πλέον το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.


Σας περιμένουμε, λοιπόν, αυτό το Σάββατο στην πλατεία του χωριού στην αναβίωση του Κλήδονα μαζί με τις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού, που η γιορτή του στέκεται ορόσημο ανάμεσα στα δύο ηλιοστάσια του χρόνου. Φέρτε τα μαγιάτικα στεφάνια σας κι ας γίνει η νιότη των γιαγιάδων μας στίχος σε παλιό τραγούδι...


"Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, τ' Άι-Γιάννη, πόσα ξέρεις και μου λες. Αχ, πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες, που 'χουν πεθάνει."

238 Προβολές0 Σχόλια
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΤΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΑΖΙ - ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
bottom of page