Συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Περιφέρειας ήταν το γεγονός πως τα νησιά μας, κατάφεραν να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά από έξι χρόνια σκληρής δοκιμασίας», σημειώνει ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος για το Βόρειο Αιγαίο Κώστας Μουτζούρης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδησεων.
Αναφέρει επίσης ότι «με την στάση που κρατήσαμε και τους αγώνες στους οποίους πρωτοστατήσαμε ως Περιφερειακή Αρχή, οι χιλιάδες μετανάστες που είχαν συσσωρευτεί στην Λέσβο και στην Χίο απομακρύνθηκαν, η Μόρια που αποτελούσε την ντροπή της Ευρώπης έκλεισε, η ΒΙΑΛ άδειασε και τα νησιά μας από προσφυγονήσια, έγιναν ξανά φέτος δημοφιλής προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες».
Ο Κώστας Μουτζούρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής και των Λιμενικών Έργων, υπήρξε ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών για τέσσερις θητείες. Το 2006 εξελέγη πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το 2011 επιβραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με το παράσημο του ιππότη της τάξεως των γραμμάτων για την προσφορά του στην Παιδεία, την Έρευνα και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα με τις διδακτικές του υποχρεώσεις έχει πλούσιο ερευνητικό, μελετητικό και συγγραφικό έργο. Το 2019 εξελέγη περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου.
Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου και εκ νέου υποψηφίου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, Κώστα Μουτζούρη
Ερ: Ολοκληρώνεται την τετραετή θητεία σας ως περιφερειάρχης, θέση στην οποία εκλεχτήκατε το 2019. Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα κατά τη γνώμη σας έργα που έχετε να παρουσιάσετε στους νησιώτες του βορείου Αιγαίου;
Απ: Καταρχάς να τονίσω πως το όποιο παραχθέν έργο της Περιφερειακής Αρχής, έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, τις οποίες θα χαρακτήριζα και πρωτόγνωρες για όλους μας. Ξεκινώντας από τη μεταναστευτική κρίση, από τον κορονοιό, από τον σεισμό της Σάμου, από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρολαυτά, κατορθώσαμε με σωστές κινήσεις και πολλή δουλειά να σταθούμε δίπλα στους νησιώτες.
Το μεγαλύτερο για μένα επίτευγμα ήταν το γεγονός πως τα νησιά μας, κατάφεραν να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά από 6 χρόνια σκληρής δοκιμασίας. Με τη στάση που κρατήσαμε και τους αγώνες στους οποίους πρωτοστατήσαμε ως Περιφερειακή Αρχή, οι χιλιάδες μετανάστες που είχαν συσσωρευτεί στη Λέσβο και στη Χίο απομακρύνθηκαν, η Μόρια που αποτελούσε την ντροπή της Ευρώπης έκλεισε, η ΒΙΑΛ άδειασε και τα νησιά μας από προσφυγονήσια, έγιναν ξανά φέτος δημοφιλής προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Σε αυτό βέβαια έπαιξε μεγάλο ρόλο και η εξωστρέφεια που επιδιώξαμε και πετύχαμε στην τουριστική προβολή των νησιών μας, αλλάζοντας με στοχευμένες ενέργειες το brandname του Βορείου Αιγαίου.
Επίσης, ως Περιφερειακή Αρχή ήταν μεγάλη η στήριξη που παρείχαμε κατά την περίοδο του κορονοϊού στους συμπολίτες μας. Τόσο με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, πληρώνοντας 42 εκατομμύρια ευρώ από ιδίους πόρους, μια πρόταση που καταθέσαμε πρώτοι ως Περιφέρεια και στη συνέχεια υλοποίησαν και οι υπόλοιπες, ανακουφίζοντας την πλειοψηφία των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους που βίωσαν δύσκολες στιγμές στην περίοδο της πανδημίας.
Παράλληλα, με τη δημιουργία δομών για ελέγχους κόβιντ δωρεάν, προσφέραμε μεγάλη οικονομική ευκολία στους συμπολίτες μας που αναγκάζονταν να πληρώνουν μέχρι τότε τις εξετάσεις για έλεγχο κόβιντ.
Προχωρήσαμε σε αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων της ΕΕ κατορθώνοντας να βρεθούμε από την 12η θέση στην 5η μεταξύ των 13 Περιφερειών. Αυξήσαμε κατά 50% σε 300 εκατομμύρια το ποσό υλοποίησης έργων, συμβάσεων και πληρωμών τα οποία «έπεσαν» στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυξήσαμε τους πόρους στο νέο ΠΕΠ κατά 45%, φτάνοντας στα 395 εκατομμύρια αντί για 245 που ήταν στην προηγούμενη περίοδο.
Επίσης, 4,5 εκατ. ευρώ στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στο τριπλάσιο με τα προηγούμενα έτη.
Τέλος διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε 6 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco των Καρναβαλιών του Βορείου Αιγαίου.
Ερ: Ιεραρχείστε τα πέντε πρώτα προβλήματα των νησιών έτσι όπως θα κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε σε περίπτωση εκλογής σας. Τι λύσεις προτείνετε;
Απ: Το σημαντικότερο είναι το μεταναστευτικό που αρχίζει να ξεφεύγει και πάλι, με την αύξηση των ροών και την χωρητικότητα των ΚΥΤ να αυξάνεται σημαντικά. Προτείνουμε άμεση επαναφορά της φύλαξης των συνόρων στα επίπεδα που γίνονταν προ μηνών όπου είχαμε μηδενικές ροές και άμεση απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη όπου επιθυμούν να μεταβούν.
Στελέχωση των υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Με τα σημερινά δεδομένα υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του τέρατος της γραφειοκρατίας για να προχωρήσει ένα έργο απαιτούνται πολλά χρόνια. Αυτό είναι εις βάρος της ανάπτυξης και των ανθρώπων.
Οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία των νησιών τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα θα πρέπει να βελτιωθεί. Οφείλει η κυβέρνηση να βρει τρόπους σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση γενικότερα ώστε η πρόσβασιμότητα να είναι σύγχρονη και με κόστος που να ανταποκρίνεται στην νησιωτικότητα.
Από κει και πέρα στο νέο ΕΣΠΑ που σχεδιάσαμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε αν εκλεγούμε έχει δοθεί έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα και σε θέματα που έχουν να κάνουν απευθείας με την κοινωνία και όχι τόσο με τις υποδομές. Εκεί θέλουμε να ρίξουμε και εμείς το βάρος μας, να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα τους.
Πάντα μέσα στους στόχους μας παραμένουν τα έργα υποδομών που είναι δεκάδες σε όλα τα νησιά και τα οποία είναι απαραίτητα για ένα σύγχρονο Βόρειο Αιγαίο που θα κρατήσει τους ανθρώπους του στον τόπο τους.
Ερ: Η νησιωτικότητα μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος τελικά των νησιών;
Απ: Η νησιωτικότητα υφίσταται περισσότερο ως έννοια και όχι στην πράξη. Οι νησιώτες φυλάσσοντας Θερμοπύλες και έχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσουν ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδος, δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει αυτό που δικαιούνται.
Εφόσον αυτό συμβεί έμπρακτα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η νησιωτικότητα λειτουργεί προς όφελος των νησιωτών.
ΑΠΕ - ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας
Comentarios